وظایف و مأموریتهای مدیریت آب، کشاورزی و منابع طبیعی
برنامهریزی و تدوین خط مشی کلی توسعه سرمایهگذاری کشاورزی
مطالعه،بررسی و تدوین اولویتهای سرمایهگذاری کشاورزی در منطقه
شناسایی و معرفی فرصتهای سرمایهگذاری و ارائه مشاوره به سرمایهگذاران در منطقه و جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی
ایجاد ارتباط بین ادارات مختلف مربوطه واقع در شهرستانهای منطقه آزاد همچون جهاد کشاورزی و سازمانهای وابسته به وزارت جهاد کشاورزی و امور آب
شرکت در جلسات و کنفرانسها و سمینارها و نمایشگاههای مربوطه
نظارت بر حسن انجام توافق نامههای بین سرمایهگذاران کشاورزی و سازمان
جایگاه بخش کشاورزی
یکی از معیارهای مهم رشد اقتصادی در هر کشور سرمایهگذاری در بخشهای مولد است. در جهان امروز که کشورهای توسعهیافته روی تولیدات با فناوری بالا تمرکز دارند، شاید تمرکز روی سرمایهگذاری در بخش کشاورزی از اولویت برنامههای توسعه خارج شده باشد. با اینحال نگاهی به سیر توسعه کشورهای مختلف نشان میدهد این کشورها در بخش کشاورزی خود نیز دستاوردهای قابلتوجهی داشتهاند و تأمین امنیت غذایی یکی از اهداف توسعهای آنها بوده است.
اهمیت بخش کشاورزی
اهمیت بخش کشاورزی و لزوم مدیریت این بخش با در نظر گرفتن محدودیت منابع در کشور، از چند وجه قابل بررسی است.
1-توسعه صادرات غیرنفتی: بخش کشاورزی نقش مهمی در صادرات غیرنفتی و غیرمعدنی (نفت، مشتقات نفتی و محصولات معدنی خام) کشور دارد. صادرات محصولات نفتی و معدنی در حقیقت نوعی فروش سرمایه است و به همین دلیل باید صادرات آن بهصورت هدفمند انجام شود. این که تنها باهدف دستیابی به ارز موردنیاز، میزان فروش این سرمایهها تعیین شود، نه منطق اقتصادی دارد و نه منطق توسعهای. به همین دلیل هر بخشی از تولید کشور که بتواند نیازهای ارزی را تأمین کند، یکی از اهداف مهم سرمایهگذاری خواهد بود. محصولات کشاورزی ایران از قبیل پسته، زعفران، انگور و کشمش و خرما، در صورتی که بازاریابی صحیحی داشته باشند و استانداردهای جهانی در تولید و بستهبندی آنها رعایت شود، میتواند منبع ارزی خوبی برای کشور باشد و دستکم تراز تجاری محصولات کشاورزی را مثبت کند.
۲- بحران آب: محدودیتهای منابع آبی در کشور و بحران آب که با آن روبهرو هستیم، بازنگری در روشهای کشت سنتی و استفاده بهینهتر از آب را بیشازپیش توجیه میکند. بهعبارتدیگر برای اینکه بتوان مصرف آب را کاهش داد نمیتوان تنها به سیاستهای افزایش قیمت آب تکیه کرد و لازم است پیش از آن روشها و نوع کشت متناسب با شرایط کمآبی تعیین و اصلاح شود و پسازآن سیاستهای مکمل را پیگیری کرد. در نتیجه باید سیاستگذاری در حوزه کشاورزی با توجه به این محدودیت باشد و الگوهای کشت در کشور بر این مبنا تعیین شود.
۳- حفظ امنیت غذایی: حفظ امنیت غذایی برای کشور ما از اهمیت بالایی برخوردار است. البته باید به این نکته اشاره کرد که امنیت غذایی با خودکفایی متفاوت است. ممکن است ویژگیهای جغرافیایی و آب و هوایی کشور اجازه خودکفا شدن در تولیدات استراتژیک را ندهند اما میتوان با سرمایهگذاری روی محصولات متناسب با آبوهوا و معرفی آنها در بازارهای جهانی و تأمین مواد غذایی لازم با ارز حاصل از صادرات کشاورزی، امنیت غذایی را نیز تأمین کرد. این امر هم نیازمند بازنگری در الگوهای کشت فعلی و حتی تجدید نظر در سیاستهای خودکفایی است.
سیاستگذاری در تولید محصولات کشاورزی با توجه به اصول فوق، باید در برنامههای توسعه اقتصادی جای خود را پیدا کند در این راستا باید توجه داشت که به دلیل ساختار معیشتی تولیدات کشاورزی در کشور، بهرهوری در این بخش پایین است. علاوه بر این، ساختار معیشتی باعث شده تولیدات تا حد زیادی تحت تأثیر عوامل جوی و تغییرات آب و هوایی باشند و به همین دلیل ریسک تولید در کشاورزی بالا است. این موضوع باعث کاهش درآمد و سود کشاورزان شده و به همین دلیل نمیتوان انتظار داشت که آنها هزینههای مربوط به تغییر ساختار تولیدی از معیشتی به اقتصادی را تأمین کنند. برای رسیدن به یک ساختار تولید کشاورزی توسعه یافته، لازم است سرمایهگذاران دولتی و خصوصی به این حوزه وارد شوند و با بهرهگیری از معیارهای اقتصادی، تولیدات کشاورزی کشور را در مسیر تولید تجاری قرار دهند.
منطقه آزاد ماکو
در این بین منطقه آزاد تجاری صنعتی ماکو با توجه به اینکه دارای پهنه وسیعی از اراضی زراعی و باغی و نیز اراضی ملی مستعد جهت فعالیتهای تولیدی کشاورزی می باشد ظرفیت و پتانسیل بالقوهای برای سرمایه گذاری در زمینه کسب و کارهای کشاورزی را دارد. گستره و تنوع محصولاتی که در شهرهای ماکو، شوط و پلدشت قابل کشت و تولید است حوزه عمل سرمایه گذاران را گسترش می دهد و منابع آبی و رودخانهای موجود در محدوده، فعالیتهای آبزی پروری و شیلات را نیز فراهم نموده است. همچنین وجود محیطهای روستایی که قابلیت توسعه گردشگری روستایی را دارند از دیگر مزیتهای مناطق روستایی و عشایری داخل محدوده منطقه آزاد ماکو هستند.
بخش منابع طبیعی
- مساحت اراضی ملی منطقه 360355 هکتار در 290 پلاک ثبتی میباشد که به تفکیک شامل شهرستان ماکو با 152 پلاک و مساحت 193450 هکتار ، شهرستان شوط با 53 پلاک و 57977 هکتار و شهرستان پلدشت با 85 پلاک و 108908 هکتار میشود .
- وجود زمینه سرمایهگذاری در جهت توسعه بستر گردشگری .
- وجود زمینه سرمایهگذاری در بخش کشت گیاهان داروئی با توجه به وجود انواع گیاهان داروئی در منطقه که بطور مثال میتوان از گیاهانی همچون بومادران ، شیرین بیان ، گل گاوزبان ، ریواس ، کاکوتی و غیره نام برد.
پتانسیلهای آب منطقه آزاد ماکو
- رودخانه ارس : این رودخانه از کوههای ترکیه،آذربایجان،ارمنستان وچشمه ثریا در ایران سرچشمه میگیرد و حجم آورده آن در حدود 5/5 میلیارد متر مکعب در سال میباشد.
- رودخانه زنگبار : این رودخانه از کوههای مرزی بین ترکیه و ایران سرچشمه گرفته و در مسیر خود پس از عبور از شهرستانهای ماکو و پلدشت به رودخانه ارس میریزد.
- رودخانه ساریسو : این رودخانه از کشور ترکیه سرچشمه میگیرد و بعد از احداث سد شهید قنبری و سد دانالو بر روی این رودخانه در مسیر حرکت خود اراضی کشاورزی روستائیان که حدود 5385 هکتار میباشد را آبیاری میکند .
- رودخانه آواجیق چای : این رودخانه از کوههای مرزی بین ترکیه و ارتفاعات بخش دشتک شهرستان چالدران سرچشمه میگیرد و در مسیر خود اراضی کشاورزی بخش بازرگان را آبیاری میکند . لازم بذکر است سد بدولی بر روی این رودخانه مطالعه شده است.
- رودخانه قره سو : این رودخانه از چشمههای موجود در روستای خلج در نزدیکی شهر ماکو تغذیه میکند و وارد رودخانه دائمی قره سو میشود که پس از گذشت از حوزه شهرستان شوط وارد حوزه آبریز ارس میگردد که مورد استفاده کشاورزی قرار میگیرد .
- رودخانه ساریسوکنیکور : این رودخانه از چشمههای کنیکور واقع در قسمت شمالغربی شهرستان پلدشت سرچشمه میگیرد و در حوالی روستای قلیش لانمیش وارد رودخانه زنگبار میگردد و جزء حقابه کشاورزان پلدشت میباشد .
برداشت آب از منابع آب زیر زمینی در سطح منطقه آزاد ماکو در حدود 56/4 میلیون متر مکعب بوده که توسط 754 حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق میباشد.در محدوده شهرستانهای ماکو و پلدشت بدلیل وجود آبهای سطحی از آب استحصالی از چاهها، بیشتر برای طرحهای پرورش ماهی و صنعت استفاده میشود اما در شهرستان شوط بعلت کمبود آب زراعی بیشتر از چاهها و قناتها و چشمهها برای آبیاری کشاورزی استفاده میشود.
وضعیت منابع آبی در منطقه
تعداد رودخانهها 6 رشته،تعداد چشمه 120 رشته ، تعداد قنات 245 دهنه ،تعداد چاههای عمیق و نیمه عمیق 754 حلقه، 317استخر ذخیره آب و میزان مصرف آب در بخش کشاورزی 295 میلیون متر مکعب میباشد.
سدهای موجود در منطقه آزاد ماکو
در منطقه آزاد ماکو حدود12 سد اجرا شده،در حال اجرا و مطالعه شده موجود میباشد که بشرح ذیل میباشند:
- سد ماکو ( بارون ) : این سد با ظرفیت 150 میلیون متر مکعب که بر روی رودخانه قیزلار چایی یا زنگبار ماکو احداث شده و زمینی به مساحت 15000 هکتار را تحت پوشش خود قرار داده است.
اهداف احداث سد بارون:
الف ) تأمین آب 15000 هکتار اراضی پایاب سد
ب ) تأمین آب آشامیدنی منطقه ( ماکو ، شوط و بازرگان ) به میزان 5 میلیون متر مکعب در سال
پ ) کنترل طغیانهای رودخانه زنگبار و تنظیم آن بر اساس میزان مصرف پایین دست سد
- سد شهید قنبری : این سد با ظرفیت 26/5 میلیون متر مکعب که بر روی رودخانه ساریسو احداث شده است.
اهداف احداث سد شهید قنبری:
تنظیم آب رودخانه ساری سو جهت استفاده بهینه از پتانسیل آبی مربوطه و توسعه و بهبود آبیاری در حدود 5000 هکتار از اراضی دشت شهید قنبری .
- سد دانالو : با ظرفیت 1/4 میلیون متر مکعب که بر روی سیلابهای فصلی قورشکاک احداث شده است.
دو سد شهید قنبری و دانالو جمعا" 5300 هکتار از اراضی را پوشش داده که از این مقدار 1720 هکتار جزء اراضی توسعه و مابقی به مقدار 3580 هکتار جزء اراضی بهبود میباشد.
- سد ارس : با ظرفیت 1/250 میلیارد متر مکعب که بر روی رودخانه ارس احداث شده که از کوههای ترکیه،ارمنستان و ایران سرچشمه میگیرد و دارای آورد رودخانه 5/5 میلیارد متر مکعب میباشد.تراز نرمال دریاچه پشت سد ارس 777/5 متر از سطح دریا میباشد .
- سد ارس 2 : با ظرفیت 4/7 میلیون متر مکعب که خارج از بستر رودخانه بعنوان سد مخزنی احداث شده است که از آب مازاد ایستگاه پمپاژ قنبرکندی ظرفیت این سد پر میشود .ظرفیت پمپاژ قنبرکندی 2 متر مکعب درثانیه است که با این مقدار پمپاژ دشتی بنام قنبرکندی به مساحت 1920 هکتار آبیاری تلقی میشود که در سال 1376 به بهرهبرداری رسیده است و در حال حاضر توسط سازمان جهاد کشاورزی عملیات آبیاری تحت فشار اجرا میشود.سد مخزنی ارس 2 به ظرفیت مذکور ( 4/7 میلیون متر مکعب ) که از آب مازاد پمپاژ قنبرکندی پر میشود خود 1520 هکتار از اراضی ملی را تحت پوشش قرار میدهد که توسط سازمان جهاد کشاورزی و قرارگاه خاتم الانبیاء عملیات عمرانی و سرمایهگذاری آن به اتمام رسیده است.
- سد قیقاج : با ظرفیت9/7 میلیون متر مکعب که با استفاده از ایستگاه پمپاژ شیبلو به ظرفیت 2/7 متر مکعب در ثانیه پر میشود و زمینی به مساحت 2300 هکتار را آبیاری مینماید و 2300 هکتار زمین دیگر نیز بصورت پمپاژ از ایستگاه پمپاژ شیبلو آبیاری میشود که در مجموع از طریق پمپاژ شیبلو 4600 هکتار زمین آبیاری میشود .
- سد کوچک قره زمین : این سد با ظرفیت یک میلیون و سیصد هزار متر مکعب که بر روی سیلابهای فصلی منطقه احداث شده است و 100 هکتار را بصورت ثقلی و 150 هکتار را نیز بصورت نوین تحت پوشش خود قرار میدهد.
- سد کوچک اینجه قدیم قره قویون : این سد با ظرفیت پانصد هزار متر مکعب که بر روی سیلابهای فصلی احداث شده است و 50 هکتار را بصورت ثقلی و 85 هکتار را بصورت نوین تحت پوشش خود قرار میدهد.
- سد بدولی : این سد با ظرفیت 35 میلیون متر مکعب برای 3250 هکتار ( بهبود و توسعه ) و 10/8 متر مکعب برای شرب و صنعت میباشد .
- سد فشل : این سد با ظرفیت 13/2 میلیون متر مکعب که برای 2100 هکتار ( بهبود و توسعه ) از زمینهای محدوده شهرستان شوط میباشد .
- سد انحرافی قزلداغ : با ظرفیت 18 میلیون متر مکعب برای آبیاری 2400 هکتار ( بهبود و توسعه ) از زمینهای محدوده شهرستان شوط میباشد .
- سد کرم آباد : این سد در حال اجرا با ظرفیت 34/4 میلیون متر مکعب میباشد . این سد با تخصیص آب5/3 متر مکعب در ثانیه برای آبیاری حدود 33 هزار هکتار در نظر گرفته شده است که از این مقدار 6 هزار هکتار آن متعلق به اشخاص و 27 هزار هکتار آن از اراضی ملی منطقه آزاد ماکو میباشد و از این مقدار نیز حدود 10 هزار هکتار آن موقع انتقال آب از دریاچه سد ارس به محل احداث سد کرم آباد به هنگام آبیاری میشود.
ایستگاه پمپاژ شیبلو :
این ایستگاه در 25 کیلومتری غرب سد ارس و 27 کیلومتری جنوب شرقی پلدشت با ارتفاع متوسط 830 متر از سطح آزاد راه واقع گردیده است. شبکه مذکور شامل یک ایستگاه پمپاژ به ظرفیت 7/2 متر مکعب در ثانیه و دو رشته خط انتقال لوله و شبکه کانالهای درجه 2 و 3 زهکشیهای سطحی است . میزان آب مورد نیاز بر اساس راندمان طراحی حدود 18-17 میلیون متر مکعب میباشد.
ایستگاه پمپاژ قنبرکندی:
این واحد متشکل از دو ایستگاه A و B میباشد . از این ایستگاه اراضی دشت قنبرکندی آبیاری میشود و در اوقات عدم استفاده، آب مازاد در سد ارس2 جمع آوری شده که از این سد 1620 هکتار آبیاری میشود.
شبکه آبیاری و زهکشی دشت زنگنه:
این دشت به وسعت 8880 هکتار در شمالغرب شهرستان پلدشت و در حاشیه مرز ایران و ترکیه و جمهوری خود مختار نخجوان قرار دارد و آب رودخانه مرزی قره سو ( مرز مشترک ایران و ترکیه ) که از چشمه ثریا واقع در کوههای آرارات سرچشمه میگیرد بعنوان منبع تأمین آب منطقه در نظر گرفته شده است.
ظرفیتهای سرمایه گذاری در منابع آبی منطقه:
وجود این تعداد رودخانه و سد در منطقه فرصتهای سرمایه گذاری مناسبی را در زمینه کشاورزی و پرورش آبزیان فراهم نموده است که از جمله آنها میتوان به وجود 1700 هکتار از اراضی ملی قابل واگذاری در پایاب سد دانالو ، پرورش ماهی قزل آلا در پشت سدها و یا استفاده از حاشیه چشمه ها بعنوان محلی مناسب برای پرورش آبزیان اشاره نمود . لازم به ذکر است که مطالعات لازم در این خصوص از سوی اداره کل شیلات استان آذربایجانغربی صورت پذیرفته است.
آبزیان
با توجه به وضعیت آبی منطقه آزاد ماکو توسعه شیلات وآبزیپروری وسرمایهگذاری در آن اقتصادی است.در منطقه آزاد ماکو چهار رودخانه اصلی بنامهای ارس، قره سو ،زنگبار و ساری سو جریان دارد که همگی جزو رودخانههای با آب شیرین و لب شور محسوب میشوند.وجود پتانسیلهای آبزیان گوناگون در رودخانههای این منطقه موجب شده است تا کارگاههای مختلف انواع آبزیان و بخصوص پرورش ماهی در منطقه فعال باشند .در حال حاضر کمیابترین ماهیها در رودهای منطقه آزاد ماکو وجود دارد و پتانسیل بالای رودهای مزبور این امکان را میدهد که سرمایهگذاری و توسعه بهینه و گسترش امکانات موجود در زمینه صید آبزیان گوناگون و ایجاد اشتغال بعمل آید .علاوه بر آن در منطقه آزاد ماکو تالابهای بسیاری وجود دارد که در آینده با انجام مطالعات بر روی آنها میتوان در امر آبزی پروری از آنها استفاده نمود. شهرستان پلدشت نیز یکی از مراکز مهم تکثیر و پرورش ماهیان بومی و گرم آبی منطقه آزاد ماکو میباشد.
بنابراین همانطور که اشاره شد با توجه به پتانسیلهای بالای این منطقه در خصوص آبزی پروری و وجود رودخانهها و سدهای مختلف میتوان نسبت به سرمایهگذاری مطمئن در این زمینه اقدام نمود . بعنوان مثال میتوان به وجود سدهایی همچون دانالو و قیقاج و سایر سدها اشاره نمود که آماده سرمایهگذاری جهت پرورش ماهی میباشند.
سالانه حدود 60 تن خرچنگ دراز (شاه میگو) از رودخانه ارس صید و به بازارهای جهانی صادر میشود و در حال حاضر صدور خرچنگ دراز (شاه میگو) از رودخانه ارس سالانه درآمد ارزی قابل توجهی را عاید کشور میکند.
در مجموع میتوان گفت طول رودخانهها در منطقه آزاد ماکو موقعیت منحصر بفردی را در زمینه تولید انواع آبزیان برای صادرات داشته و سرمایهگذاری در جهت توسعه آبزی پروری در پشت سدهای ماکو ،ارس و غیره و استخرهای آبیاری موجود منطقه بعنوان یک فرصت مهم جهت سرمایهگذاری پیشنهاد میگردد.
دام و طیور
گوسفند نژاد ماکوئی جزو نژادهای مهم کشور بوده و بر اساس دسته بندی انجام شده جزو نژاد پشم سفید و متوسط وزن بشمار میرود که نسبت به شرایط آب و هوایی سرد کوهستانی و همچنین کمبود علوفه مقاوم است.نژاد گوسفند ماکوئی جزو پر جمعیت ترین نژاد در سطح استان آذربایجانغربی بشمار رفته و طبق آمار موجود در حدود 5/2 میلیون راس گوسفند از این نژاد درسطح استان وجود دارد.گفتنی است که این نژاد علاوه بر این استان در کشورهای ترکیه و آذربایجان نیز مشاهده میگردد که در کشور ترکیه این نژاد را با نام آق کارامان یا کارامان سفید میشناسند . از ویژگیهای منحصر به فرد این نژاد پشم ضخیم و سفید آن است که گرچه در درآمد دامداران آنچنان تاثیری ندارد ولی در خصوص صنایع فرش و قالی این نوع پشم قابلیت بالایی را در رنگپذیری داشته و مورد علاقه صنایع فرش کشور واقع گردیده است .در حال حاضر بیشتر روی وزن و تغذیه این نژاد کار میشود تا سطح درآمد دامداران منطقه افزایش یابد. شیر گوسفند هم بخشی از درآمد دامداران را تشکیل میدهد.
لذا با توجه به مطالب فوق و همچنین شرایط اقلیمی مناسب منطقه ، شرایط برای سرمایهگذاری در این بخش بیش از پیش مهیا شده و حضور سرمایهگذاران در این بخش میتواند در توسعه کمی و کیفی این بخش موثر واقع شود.
فرصتهای سرمایهگذاری در بخش دامداری
- ایجاد دامداریهای بزرگ و صنعتی در سطح منطقه
- ایجاد مراکز جمع آوری شیر و احداث کارخانجات شیر در سطح منطقه
- توسعه زنبورداری و پرورش زنبور عسل همراه با تولید ملکه با توجه به مراتع سر سبز و شهد خیز بودن منطقه و سوق دادن سرمایهگذاران در جهت ایجاد مراکز بستهبندی عسل و امکان خرید تضمینی آن چرا که زمینه اشتغالزایی با حداقل سرمایه و نفرات بیشتر نسبت به دیگر حرفهها و صنایع،میسر میباشد.بطوریکه سالیانه در فصول گرم شاهد حضور زنبورداران از سایر نقاط استان در این منطقه میباشیم که خود دلیل مناسبی برای لزوم سرمایهگذاری در این بخش بوده و میتوان با سرمایه اندک شاهد رشد و توسعه این صنعت و اشتغالزایی و همچنین درآمد بالا بود.
- سرمایه گذاری جهت احداث بازارچههای مرزی محصولات کشاورزی و جمعآوری و توسعه صادرات محصولات دامی،زراعی،طیور و غیره به کشورهای همجوار و سایر کشورها .
طیور
در این منطقه پرورش مرغ تخمگذار در شهرستان شوط با ظرفیت 15000 قطعه وجود دارد . همچنین شهرستان ماکو دارای 9 واحد پرورش دهنده مرغ گوشتی با ظرفیت 125000 قطعه و شهرستان پلدشت دارای 16 واحد پرورش مرغ گوشتی با ظرفیت 270000 قطعه و شهرستان شوط نیز دارای 22 واحد پرورش مرغ گوشتی با ظرفیت 363000 قطعه میباشند.
با توجه به وجود شرایط مناسب منطقه میتوان نسبت به سرمایهگذاری در این بخش و همچنین صنایع و تأسیسات جانبی آن از قبیل احداث کشتارگاهها و سایر صنایع وابسته اقدام نمود.